onsdag 20 mars 2013

Det är för lite flugor i min soppa!


Bild

Jag bara måste berätta en sak för er. Håll i er nu...



VI ALLA ÄTER MINST ETT HALVT KILO INSEKTER OM ÅRET! OMEDVETET!

Insekter och deras delar finns nerblandade i bröd, soppa, choklad... listan är lång. De finns i alla produkter som gått igenom någon slags bearbetning innan de säljs i butiken. Det finns ju ingen som orkar kolla ifall ett litet kryp har slunkit med i ditt musslipaket. Om det är möjligt att en mus kan slinka med i en yoghurtburk, kan du bara föreställa dig hur många insekter som har tagit sig ner i största delen av din mat.

Så äter man i Papua Nya Guinea.                               Bild
Men det gör väl inte så mycket ifall din mat innehåller ett myggben eller två? Det gör absolut ingenting! (Ifall du inte är allergisk, förstås. Då borde det stå på förpackningen: "Varning! Kan innehålla ett litet antal insekter.")

Största delen av jordens befolkning äter faktiskt insekter. Det är bara den västerländska matkulturen som är ett undantag. Varför äter då inte vi insekter? I framtiden kan det mycket väl hända att insekter kommer att höra till också vår naturliga föda.



Insekter måste vara jordens nyttigaste djur! De passar också bra som proviant, eftersom...  

- Insekter är näringsrika.
Vissa insekter kan innehålla över 50 % protein medan nötkött innehåller bara 20 % protein. 
- Insekter är det miljövänliga valet.
Insekter pruttar inte lika mycket växthusgaser som kor gör.
- Insekter är ekonomiska.
Insekter behöver inte stora mängder dyrt foder eller mycket utrymme.

Herr insektsfarbror Marcel Dicke kan berätta mer om denna utsökta näringskälla.

 

För den som blev sugen har Arnold van Huis, Henk van Gurp och Marcel Dicke gjort en kokbok.

Bild

 En vacker dag kommer du kanske att beställa en familjepizza och säga:
"Inga skalbaggar och extra mycket gräshoppor, tack!"

~ Hakuna matata!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar