onsdag 25 juni 2014

Lime och bär cheesecake



Omnomnom... Jag har gjort en cheesecake där alla råvaror är sockerfria och naturella. Bottnen är trevligt kladdig och fast med en nötig smak. Fyllningen har en fräsch smak av lime och ovanpå slängde jag de bär jag hade i frysen dvs. blåbär och hjortron. Den här kakan behövs heller inte ett varv via ugnen.

*************
BOTTEN

1/8 paket dadlar (250 g pkt)
2 dl havregryn
1 tsk jordnötssmör

FYLLNING

3 gelatinblad
1 ägg
100 g färskost
200 g kvarg
1/4 paket dadlar (250 g pkt)
1/3 lime (skal och saft)

PÅLÄGG

X mängd frusna eller färska bär av valfri sort

*************
1. Koka dalarna mjuka i en kastrull och mosa dem.
2. Sätt 1/3 av dadlarna i en skild skål och blanda tillsammans med havregrynen och jordnötssmöret.
3. Sätt ett bakplåtspapper i botten på en form (ca ø 20) ifall du vill ta ut kakan ur formen före servering. Tryck ut blandningen i bottnen på formen. Ställ bottnen i kylskåpet.

4. Sätt gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ca 10 min.
5. Skilj åt äggulan och vitan. Skumma äggvitan.
6. Riv limen och blanda med resten av dadlarna i kastrullen.

7. Värm lime och dadel-bladningen och släng i gelatinbladen så att de smälter.
8. När bladningen svalnat rör ner kvargen, gulan och färskosten. Sväng försiktigt ner äggviteskummet.
9. Häll blandningen ovanpå bottnen. Låt stelna i kylskåpet över natten.

10. Ta ut kakan ur formen o sätt på ett fat.
11. Häll på bär. Ifall bären är frysta kan du tina dem i mikron. Du kan hälla på bären hela eller mosade.


*************

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar