fredag 20 juni 2014

Midsommargrillande

Det är midsommar. Att grilla är en viktig tradition på midsommaren. Vad man grillar spelar inte så stor roll. Huvudsaken är att man grillar.

Jag tänkte testa att grilla sådant jag inte grillat förut. Därför packade jag ryggsäcken med skojig mat och andra tillbehör, drog på mig långkalsongerna och försäkrade mig om att jag hade både underställ och fleecetröja under jackan, innan jag begav mig ut i sommarvädret.

Brasan är viktig när man ska grilla. När jag hittat grillplatsen i skogen gällde det att göra upp en eld. Jag staplade små vedklabbar ovanpå träflisor och lite tidningspapper. Jag använde mig av tändstickor för att tända brasan. Efter några misslyckade försök hämtade jag en ordentlig hög med torra tallkvistar och då blev det minsann fyr på vedklabbarna.


Jag täljde en grillpinne och tog några kommersiellt gjorda pinnar för att använda vid grillningen. Jag tycker det är mysigt med pinne när man grillar. Galler kan man också använda men det blir lite för civiliserat. Grillpinnen fungerar som tillredare och bestick. Tallrik behövs inte. Jag spetsade råa potatisskivor, lax, äppelklyftor, rågbröd och ett broilerben på grillpinnarna.


När maten sitter ordentligt på pinnen och inte trillar av, är det bara att trycka in den i brasan. Man ska sätta det man grillar nära den trevligt lysande glöden och undvika eld och rök.

Hur vet man när det är färdigt då? Jag använde mig av en så avancerad teknik som att titta, peta och provsmaka.

  • Att rosta rågbröd över öppen eld är som direkt ur en mysig film med lyckligt slut.
  • Broilerbenet var besvärligt att grilla på grund av att det var tjockare i ena änden. Broiler får heller inte lämna det minsta rått. Det brända är som tur till mesta dels skinn.
  • Laxen blev bra. Den gick lätt att spetsa på pinnen och satt som en korv. Det tog inte heller länge för den att bli färdig.

    • Grillade äppelklyftor är en liknade succé som rågbrödet. De blev söta, mjuka och gosiga.
    • Råa potatisskivor är inget som jag rekommenderar att grilla. Fastän de har en vacker svart och sotad utsida kan insidan fortfarande vara rå. 

      När man har färdigt grillat är det viktigt att släcka brasan så man inte förorsakar en skogsbrand eller någon liknande naturkatastrof. Jag lät brasan brinna ner ock hällde på några liter vatten innan jag gick hem (och jag tog naturligtvis med mig mitt skräp, till skillnad från vissa andra!). Jag hann nätt och jämt hem innan snöslasket kom.

      Trevlig midsommar! ;)

      1 kommentar:

      1. The Gaming Industry in the USA - Dr. Michael D'Amato - Dr. Michael D'Amato
        The Gaming Industry in 서귀포 출장안마 the USA - Dr. Michael D'Amato. Dr. 영주 출장샵 Michael D'Amato. 전주 출장안마 Dr. Michael D'Amato. Dr. Michael D'Amato. Dr. Michael D'Amato. Dr. Michael D'Amato. Dr. 대구광역 출장마사지 Dr. 광명 출장안마

        SvaraRadera