onsdag 6 mars 2013

Äppel-kvarg-paj

Hej alla barn! Nu ska det lagas paj!



 

Men oj då! Vad är det mina ögon ser? Det har viss smugit in sig ett recept i min matblogg! Eftersom socker är gift innehåller denna äppelpaj inget socker alls!


INGREDIENSER
(2 - 4 portioner)

2 ägg
200 g naturell kvarg
1 dl havregryn
½ dl jordnötter
1 äpple
1 mogen banan
1 krm bakpulver
lite margarin


Vi börjar med bottensmeten

1. Vispa ett ägg till skum. Du får själv bestämma hur mycket tid och energi du sätter ner på detta. Smaken ändras inte, men hur mycket du skummar har en inverkan på konsistensen. Eftersom jag bara hade en gaffel och två händer med supersnabba rörelser, för att efterlikna en elvisp, nöjde jag mig med att ägget blev till rinnande skum. Det är också möjligt att vispa ägget till ett fast skum.
2. Riv / finfördela / hacka jordnötterna. På vilket sett du förvandlar jordnötterna till mindre beståndsdelar är upp till dig själv.
3. Blanda jordnöten, havregrynen och bakpulvret.

 

4. Mosa bananen. Ju prickigare banan desto bättre. Det går lättast att mosa med en gaffel. Glöm inte att skala först!
5. Skär äpplet i skivor.
6. Riv halva äpplet.
7. Blanda halva bananen och 1/4 rivet äpple med äggskummet.
8. Blanda ner de torra ingredienserna i smeten. 



9. Smörj en pajform med margarin. Det är inte nödvändigt att smörja formen men ifall du väljer att skippa margarinet, var beredd på att använda lite mer tid till att skrapa loss pajen ur formen. Om du smörjer, använd så lite margarin som möjligt. Du gör paj, inte smörgås!
10. Häll bottensmeten i pajformen.
11. Sätt hälften av äppelskivorna snyggt ovanpå smeten.



Sedan är det dags för det härliga kvargpålägget

12. Blanda kvarg, ett ägg, en halv mosad banan och 1/4 rivet äpple. 
13. Häll kvargblandningen ovanpå äppelskivorna i pajformen.
14. Sätt ugnen på 200 grader och låt pajen stå i mitten av ugnen i 45 - 60 minuter. Ta ut pajen ur ugnen senast då det börjar lukta bränt!


Grattis! Du har nu gjort en mumsig och nyttig paj, som innehåller bara hälsosamma ingredienser. Godast är den här äppelpajen då den äts kall. Helst ska den stå i kylskåpet ett dygn.


Recept på blåbärspaj finns här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar